Telegram Grubumuz

12. Sınıf Mesleki Arapça Ders Kitabı (4.Ünite – 3. Ders)

12. Sınıf Mesleki Arapça Ders Kitabı (4.Ünite – 3. Ders) DİNİN HÜKÜMLERİ – Haram Lafızlar

Anadolu İmam Hatip Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Fen ve Sosyal Bilimler proje okullarında okutulan 12. Sınıf Mesleki Arapça Ders Kitabı (4.Ünite – 3. Ders) DİNİN HÜKÜMLERİ – Haram Lafızlar konusunun tercümesini buradan inceleyebilir, en altta bulunan BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ yazısına tıklayarak PDF formatında indirebilirsiniz.

Hazırlayan:

Abdulkerim BAKIR
Kızıltepe Özcan Yıldız AİHL – İHL Meslek Dersleri Öğretmeni

Helal ve haram kılmak, sadece Allah’a ait olan bir haktır. Allah-u Teala helal kılan ve haram koyandır. Allah temiz olan şeyleri helal, pis şeyleri haram kılmıştır. İslam şeriatının haramları zikretmiş ve açıklamış olması onun merhametindendir. Allah-u Teala şöyle buyurmuştur. “… Size haram kıldıklarını ayrıntılı bir şekilde size açıklamıştır. ” (Enam -119)
Haramlar malumdur ve ayrıntılı bir şekilde bellidir. Raz (ra) şöyle demiştir. “Yapan kişinin şer’an yerilip ayıplandığı sakıncalı şeylerin pek çok ismi vardır. Onlardan birisi ma’siyet (günah(tır. İkincisi ise haramdır. Bu “mahzur” (sakıncalı)!a yakın bir anlamdır. Üçüncüsü ise “zenb” (kabahat/kusur)’tir. (e-Mahsul, Razi 1/101)
Kur’an ve sünnette geçen, haramlık ifade eden, Arapça lafız ve ifadeler vardır. Onlardan bazıları şunlardır.
a- Nehy: Şu ayeti kerimede olduğu gibi: “İsraf etmeyin…” (Araf – 31)
b- Haram lafzı ve türevleri: Şu ayeti kerimede olduğu gibi: “…Ölü eti size haram kılınmıştır…” (Maide – 3)
c- Helal olmadığının açıklanması: Resullah’ın şu hadisinde olduğu gibi: “Müslüman bir kişinin malı, kendi gönül rızası ile vermesi dışında bir başkasına helal olmaz.” (Beyhaki, Süneni Kübra 6/97)
d- Terk talebi: Resullah’ın şu hadisinde olduğu gibi: “…Yedi büyük günahtan kaçının…” (Buhari, Vasiyetler 2766, Müslim, İman 145)
e- Dünyevi cezanın zikredilmesi: “Şu ayeti kerimede olduğu gibi: “..Namuslu kadınlara zina isnat edip sonra da dört şahit getiremeyenlere seksen değnek vurun…” (Nur – 4)
e- Ahiret azabı ile tehdit: Şu ayeti kerimede olduğu gibi: “…Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Resulu ile savaşa girdiğinizi bilin…” (Bakara – 279)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

6 Yorum

  1. 15 Mart 2019, 10:50

    Selamun aleykum hocam..
    ALLAH sizden razı olsun. çok faydalı oldunuz. En yakın zamanda 5. üniteyi bekliyoruz .
    hakkınızı helal edin…

  2. 16 Mart 2019, 07:23

    Sağolun hocam, elinize sağlık

  3. 19 Nisan 2019, 05:04

    hocam yeni konunuz ne zaman yayınlayacaksınız

  4. emeğinize sağlık hocam

    • Hocam teşekkür ederiz, emeğiniz çok, yeni konuları (5 ve 6. ünit) yayınlamayı düşünüyor musunuz?

      • Yönetici 7 Eylül 2019, 01:41

        Teşekkür ederim hocam. kitap biraz değişmiş sanki. İnceleme fırsatım olmadı. Bu sene 12. sınıf Arapça dersim de yok. 5-6. üniteler ikinci döneme kalıyor. Öğrenciler de gelmediği için kalmıştı. Bu sene fırsat bulursam yine de yapmayı düşünüyorum.

Giriş Yap

Abdulkerim Bakır ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!